[Volunteers together ]
Згуртовані волонтери-вирішені проблеми

Головна » 2016 » Липень » 1 » Дні громадської культури збільшують свої локації Україною
11:00
Дні громадської культури збільшують свої локації Україною

30 червня громадська приймальня УГСПЛ в місті Ужгород та ГО «Закарпатська громада» завершили  тижневі виїзні консультації. Цього місяця локації «днів громадської культури» охоплювали смт Великий Березний, міста Ужгород та Виноградів.

Організатори ставили за мету  систематизувати проблематику звернень, надати консультації та провести документування воєнних злочинів.

(для збільшення натисність на фото)

«Нещодавно розпочата безстрокова акція «дні громадської культури» дає свої результати. Вже найближчим часом через мережу наших партнерів та колег ми плануємо поширити свою діяльність  по всій території України», – наголосив документатор УГСПЛ в місті Ужгород та координатор громадської акції, Андрій Гайдук.

Загальні проблеми, з якими звертаються громадяни до приймальні: питання щодо соціальних гарантій для мобілізованих військовослужбовців, учасників бойових дій, питання бездіяльності правоохоронних органів; документування воєнних злочинів.

Нагальним питанням від переміщених осіб зі Сходу України було отримання компенсацій за втрачене майно та житло, залишене в зоні проведення бойових дій.

Саме нанесені руйнування та заподіяна шкода терористів об’єднала переселенців та учасників бойових  дій (смт Великий Березний)  у документуванні злочинів.

(для збільшення натисність на фото)

Документування, яке проводить  Ужгородська приймальня УГСПЛ стосується порушення норм міжнародного гуманітарного права.

Рішучість  у документуванні незаконних обстрілів терористичних угруповань висловив учасник бойових дій з Виноградова. Олександр із батальойону «СІЧ» не приховує свого обличчя та з впевненістю ділиться пережитим та побаченим. Боєць обурений процедурою «затримування» отримання статусу учасника бойових дій. Олександру по приїзду додому були нараховані великі суми боргу за комунальні послуги. Хоча по праву він міг користуватися пільгами більше року тому. Боєць «СІЧі» готовий відстоювати свої права в суді, де  відповідачем виступатимуть структури МВС.  За його словами, справа є принциповою та стосується громадської активності.

Унікальним є звернення учасника бойових дій, якому Підвиноградівська сільська рада відмовила у виділенні земельної ділянки для будівництва через те, що «рішення про виділення не набрало необхідної кількості голосів».

 За словами Юрія Опаленика, юриста УГСПЛ, «дане рішення є нехтуванням чинного законодавства України. І хоча вплинути на даний процес дуже важко, громадянин може вимагати компенсації за незаконне рішення сільської ради».

Юрій Опаленик радить при подачі заяви до місцевого самоврядування чи інших відповідальних органів правильно оформляти документи та долучати картографічні дані бажаного розташування земельної ділянки. Це вплине на розгляд заяви. Також у  разі якщо у місячний строк з дня реєстрації клопотання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки у власність відповідно до повноважень, не надав дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або мотивовану відмову у його наданні, то особа у місячний строк з дня закінчення зазначеного терміну має право замовити розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки без надання такого дозволу, про що письмово повідомити відповідний орган влади.

Нагадуємо про напрямки роботи громадської приймальні:

  • Безкоштовна правова допомога (консультації, складання документів тощо)
  • Надання консультації чи інформації;
  • Судовий захист (у т. ч. в Європейському суді з прав людини)
  • Документування злочинів серед категорій населення, які стали свідками порушень прав людини в окупованому Криму чи зоні АТО (переселенці, військові, полонені, поранені).

Нагадуємо, що звернутися до громадської приймальні можна,  зателефонувавши за телефоном — 066 585 14 75. Електронна адреса: dopomohauzh@gmail.com

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

Переглядів: 852 | Додав: Boris | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar