[Volunteers together ]
Згуртовані волонтери-вирішені проблеми

Головна » 2016 » Червень » 11 » «Правовий захист військовослужбовців починається з їхньої особистої активності» - Б. Кондратюк
22:32
«Правовий захист військовослужбовців починається з їхньої особистої активності» - Б. Кондратюк

4 березня 2016 року до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгород звернувся військовослужбовець, учасник антитерористичної операції, Олександр.

Перебуваючи з 31.08.2014 по 28.11.2014 та з 08.12.2014 по 24.02.2015 у зоні проведення антитерористичної операції  Олександр безпосередньо брав участь у бойових діях. Його колеги по військовій службі законно отримали додаткову винагороду за виконання окремих завдань під час безпосередньої участі у воєнних конфліктах чи антитерористичній операції, або інших заходах в умовах особливого періоду, яка на той час складала 1000 грн за добу. Натомість Олександр опинився серед десятків тих, хто не отримав винагороду за виконання бойових завдань. За підрахунками Олександра – це приблизно 15 тисяч гривень.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» неправомірні рішення, дії (бездіяльність) органів військового управління та командирів (начальників) можуть бути оскаржені військовослужбовцями в порядку, передбаченому законами, статутами Збройних Сил України та іншими нормативно-правовими актами.

Тож, спираючись на законодавство, юристи ГП УГСПЛ у місті Ужгород допомогли підготувати для відповідної військової частини інформаційний запит з проханням надати Олександру копії необхідних документів для нарахування та виплати додаткової винагороди.  У відповідь клієнту приймальні  повідомили, що усі необхідні документи були знищені у зоні проведення АТО.

Далі юристи допомогли написати від імені Олександра рапорт з проханням відповідно до процедури направити усі необхідні документи до органів військового управління (штабу АТО) для нарахування та виплати додаткової винагороди за виконання окремих завдань під час безпосередньої участі у воєнних конфліктах, надати витяг з наказу керівника АТО про оцінку бойових дій. У рапорті було прохання виплатити Олександру додаткову винагороду за виконання окремих завдань під час безпосередньої участі у воєнних конфліктах чи антитерористичній операції, інших заходах в умовах особливого періоду, яка на той час складала 1000 грн за добу.

«Дана проблема стосується великої кількості військослужбовців і набула  системного характеру.   Вбачається  порушення права на отримання інформації, в тому числі порушення Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» – стверджує юрист ГП УГСПЛ в місті Ужгород, Юрій Опаленик.

Цього ж місяця Олександр звернувся  із скаргою до військової  прокуратури  Західного регіону України. У скарзі було прохання вжити заходів, які зможуть вплинути на виплату йому додаткової винагороди за виконання окремих завдань під час безпосередньої участі у воєнних конфліктах чи антитерористичній операції.

Зрештою Олександр отримав виплату у розмірі 15 тисяч гривень.

Щоб уникнути в майбутньому схожих проблем з виплатами, юристи УГСПЛ військовим та усім хто бере участь в антитерористичні операції нагадують та радять, що потрібно уважно слідкувати за особистими документами. Це свого роду гігієна, яка допоможе забезпечити дотримання соціального і правового захисту військовослужбовців та членів їх сімей.

У рамках ідеї підвищення правової обізнаності громадян ГП УГСПЛ розпочала безстрокову акцію під хештегом #Дні_громадської_культури. Це проект, який може допомогти  військовослужбовцям та іншим громадянам навіть на відстані.

Правозахисники наголошують, що схожих ситуацій дуже багато. Вирішення проблем радять шукати у попередженні, так званій «профілактиці». Адже кожен учасник АТО має право слідкувати за правильністю заповнення документів, які в подальшому будуть йому необхідні для отримання певних пільг чи виплат.

«Захисників теж потрібно захищати. Це наша позиція, яка за допомогою донорів перейшла  в обов’язок.  На даному етапі правовий захист учасників антитерористичної операції необхідніший, ніж гуманітарна допомога. Йдеться про невиплату або заборгованість держави перед учасниками АТО. А щодо справи Олександра, тут мова йде про його самостійність. А це – рушій і 80  % успішної справи»,  – зазначив координатор ГП УГСПЛ в місті Ужгород, Кондратюк Борис.

Нагадуємо адресу  ГП УГСПЛ  в м. Ужгород: площа Кирила і Мефодія, 1, кабінет 52 (5 поверх ).

Для того, аби потрапити на консультацію до юриста, можна зателефонувати або відвідати приймальню особисто в робочі дні, обов’язково подзвонивши наперед за телефоном: 066 585 14 75.

Електрона адреса : dopomohauzh@gmail.com

Звернутися можна також  зареєструвавши своє повідомлення  за  інтернет-адресою http://zakhrom.at.ua/index/0-3 або ж заповнивши google-форму http://goo.gl/forms/1Xh9lPVqXz

 

 

 

Прес-служба ГО «Закарпатська громада»

Переглядів: 2179 | Додав: Boris | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar