[Volunteers together ]
Згуртовані волонтери-вирішені проблеми

Головна » 2016 » Вересень » 15 » Учасники АТО на Закарпатті тепер «озброєні «абеткою скаржника»
11:36
Учасники АТО на Закарпатті тепер «озброєні «абеткою скаржника»

13 та 14 вересня у Виноградові та Іршаві відбулися «Дні громадської культури» та виїзне засідання по наданню безоплатної правової допомоги.

В рамках «Днів громадської культури» відвідувачі зверталися з такими питаннями, як покращення житлових умов, успадкування спадщини за кордоном, першочергове відведення земельних ділянок, забезпечення пільгових категорій безоплатними ліками та інше.

У місті Виноградів правозахисники налагодили співпрацю  з Виноградівським військовим комісаріатом та бюро правової допомоги. Мова йшла про можливе спільне документування факту порушень прав людини в зоні бойових дій та участь у цьому процесі військовослужбовців.

Як зазначив Юрій Опаленик, -  «відновлення справедливості та притягнення до відповідальності винних у вчиненні злочинів  - це одне з основних завдань документування,  що проводить УГСПЛ та її партнери».

За зустрічі мова також йшла і про можливість написання інформаційних запитів місцевим самоврядуванням до Міністерства Юстиції України. Необхідність даного процесу полягає в роз’ясненні окремих законів України в інтересах жителів Виноградова.

В Іршаві, спілкуючись із учасниками бойових дій та держслужбовцями, Борис Кондратюк звернувся до управління Держгеокадастру в Іршавському районі: «Пропоную конструктивну пропозицію -  обновити інформацію зарезервованих земельних ділянок учасникам АТО. І  місцеве самоврядування, і державні органи влади добре знають, про що йде мова. Головне - бажання змінити ситуацію на сторону військових».

Семінар щодо психологоетичних проблем спілкування з учасниками АТО, на думку правозахисників, став першим кроком до розуміння проблематики сімей військовослужбовців.

Державна служба ветеранів війни та учасників АТО, Мукачівський місцевий центр з надання БПД та УГСПЛ провели інформаційно-просвітницьку годину з учасниками АТО. Як завжди, першоджерело проблем – усні звернення, і, як результат - безвідповідальність чиновників.

Рецепти правозахисники підготували заздалегідь. Учасники бойових дій, демобілізовані та озброєні «буквариком скаржника», готові захищати свої права, йдучи навіть до судів.

Усі відвідувачі отримали також методичні матеріали від ГО «Юридична Сотня».

Організатори заходу – Українська Гельсінська спілка з прав людини, ГО «Закарпатська громада», радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО в Закарпатській області Геннадій Степанов, ГО «Союз ветеранів АТО, волонтерів «Патріот» та «Ресурсний центр для підтримки та супроводу ВПО в Закарпатській області», Мукачівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Закарпатський обласний військовий комісаріат.

 

Нагадуємо, що звернутися до громадської приймальні можна   за телефоном — 066 585 14 75.

 

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

 

Переглядів: 1021 | Додав: Boris | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar