[Volunteers together ]
Згуртовані волонтери-вирішені проблеми

Головна » 2017 » Вересень » 28 » Ужгород став першим обласним центром, в якому апробували мініпроект «Місцевий індекс прав людини»
18:02
Ужгород став першим обласним центром, в якому апробували мініпроект «Місцевий індекс прав людини»

У четвер, 28-го вересня, в Ужгородській міській раді експерти Української Гельсінської спілки з прав людини та громадської організації «Закарпатська громада» презентували попередні результати та напрацювання моніторингу в рамках проекту  «Місцевий індекс прав людини».  Таким чином Ужгород став першим обласним центром, в якому даний проект було апробовано.

Зокрема проводилася оцінка серед таких напрямків діяльності як: фізична безпека мешканців Ужгорода, охорона здоров’я, екологічні права, право на працю, розвиток підприємництва,  інформаційні права та належне врядування.

Представники громадськості та органу місцевого самоврядування обговорили сильні та слабкі сторони міста, що були виявлені в результаті цього дослідження.

«Ми продовжуємо відстежувати забезпечення прав людини на рівні місцевої громади за допомогою місцевого індексу прав людини. Міська влада під пильним «прицілом» громадськості. Але сьогодні ми маємо зрозуміти, що для якісних змін не достатньо тільки критикувати та скаржитися, необхідно також відслідковувати порушення, недоліки та висловлювати чіткі пропозиції як саме покращити ситуацію. Саме це  надає змогу визначити індекс. Під час моніторингу ми фіксували недоліки та сильні сторони міського самоврядування. Ми приємно здивовані, що багато питань вдалося вирішити безпосередньо під час дослідження. Надіємося на подальшу плідну роботу в цьому напрямку та очікуємо від влади рішучих кроків для якісних змін», – висловив думку експерт місцевого індексу прав людини УГСПЛ та виконавчий директор ГО «Закарпатська громада» Борис Кондратюк.

Експерти опрацювали 6 розділів індексу. Найкращі показники станом на 28-е вересня були зараховані за напрямками охорони здоров’я та права на працю, найгірші показники здобув розділ про безпечне навколишнє середовище.  Місцевий індекс прав людини допоміг виявити сфери та питання, на які громадськість і влада мають першочергово  звернути увагу. Детальний звіт невдовзі буде опублікований на сайтах http://hro.org.ua/ та https://helsinki.org.ua/.

Довідка:

Місцевий індекс прав людини – це мініпроект Української Гельсінської спілки з прав людини, спрямований на підтримку реформи децентралізації.

До розробки системи моніторингу було залучено групу експертів з прав людини та діяльності місцевого самоврядування. Було опрацьовано сучасні міжнародні моделі прав людини і їх оцінювання, узагальнено кращі іноземні та вітчизняні практики моніторингу прав людини на місцевому рівні, враховано специфіку розвитку повноважень місцевого самоврядування в процесі реформи.

Для випробовування на практиці моніторингу «Місцевий індекс прав людини» були обрані місто Ужгород та Білозірська ОТГ Черкаської області.

 

Переглядів: 1018 | Додав: Boris | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar