[Volunteers together ]
Згуртовані волонтери-вирішені проблеми

Головна » 2016 » Квітень » 21 » Практичне застосування міжнародного гуманітарного права на окупованих територіях
11:49
Практичне застосування міжнародного гуманітарного права на окупованих територіях

15 квітня у залі Вченої ради УжНУ відбувся міжнародний семінар-практикум на тему партнерства України та НАТО. Почесними закордонними гостями конференції стали аташе з питань оборони Литовської Республіки в Україні, підполковник Міндаугас Квікліс та начальник Центру з військової підготовки ім. генерала Адольфаса Раманаускаса, полковник Альгірдас Норкус.

 

На зустрічі презентували відеоролик «Шляху до НАТО нема альтернативи». На семінарі виступили 15 доповідачів. Тема, яка піднімалася  членами Української Гельсінської спілки з прав людини  – практичне  застосування міжнародного гуманітарного права в  районах Донецької, Луганської областей та Автономної Республіки Крим.

Особливу увагу привернула доповідь бійця батальйону «Січ», представника ГО «Закарпатська громада» Андрія Ткачука. Як безпосередній учасник подій на Сході він виступив з темою: «Проведення антитерористичної операції в Україні. Можливості та ризики (SWOT-аналіз)».

Окрім того було презентовано міжнародну документальну фотовиставку «Війна за Мир». Мета – донесення об’єктивної інформації про події на сході України та протидія маніпуляції. Окремий блок виставки – це докази порушень міжнародного гуманітарного права та прав людини.

 «Міністерству оборони України включати міжнародне гуманітарне право до навчальних програм військових навчальних закладів. Залучати представників освітньої та наукової спільноти, громадських організацій для проведення семінарів і тренінгів з міжнародного гуманітарного права серед  особового складу військовослужбовців, представників інших силових відомств. Рівень ознайомлення цих відповідальних осіб з положеннями міжнародного гуманітарного права (далі – «МГП») дозволить уникнути порушень зі сторони України та правильно фіксувати  порушення  МГП та прав людини  вчинені   Російською Федерацією та її сателітами, так званими «ДНР», «ЛНР»»,  – йдеться у зачитаних рекомендаціях міжнародного семінара-практикуму.

УГСПЛ в місті Ужгород продовжила розвивати тематику міжнародного гуманітарного права на фестивалі «Дні України» в місті Кошице (Словацька Республіка).

Саме тут приймальня УГСПЛ 19 квітня презентувала  виставку «Війна за Мир» представивши документальні фото порушення міжнародного гуманітарного права та прав людини. Зокрема, мова йшла про порушення Додаткового протоколу ІІ  до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949:

  • статті 16,   про захист культурних цінностей та місць  відправлення культу ;
  • статті 4,   про основні гарантії гуманного поводження, посягання на життя,  здоров'я, фізичний і психічний  стан  осіб,  отримання освіти дітьми та інше.

 «На даних фото Ви можете побачити чіткі фотодокази  порушення прав людини. Для українського народу, як члена європейської спільноти, це – трагедія. Тому логічним і наступним кроком буде долучення приймальні УГСПЛ до процесу тиску на владу для ратифікації Римського статуту. Ми вимагаємо міжнародного правосуддя та хочемо унеможливити подальші злочини», – зазначив Кондратюк Борис, координатор громадської приймальні УГСПЛ в місті Ужгород.

Партнером заходів виступила громадська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгород.

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

Ініціатори та партнери  заходів : Почесне Консульство Литовської Республіки в м. Ужгороді та Закарпатській області, Інформаційний центр НАТО при ДВНЗ "УжНУ", ГО " Айдар волонтерська допомога", Благодійний фонд "МІU", ЗОГО "Центр громадянського представництва", ГО "Словацько-Український Центр Партнерства",  ГО "Закарпатська громада" та інші.

 

Прес-служба ГО «Закарпатська громада»

Переглядів: 1409 | Додав: Boris | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar