[Volunteers together ]
Згуртовані волонтери-вирішені проблеми

Головна » 2016 » Вересень » 8 » В Ужгороді згадували історію Української Гельсінської Спілки й обговорювали її сучасність
12:31
В Ужгороді згадували історію Української Гельсінської Спілки й обговорювали її сучасність

7 вересня у приміщені Ужгородської  міської бібліотеки відбулося обговорення важливої віхи в історії України – заснування та діяльність Української Гельсінської групи. Організатори заходу – громадська приймальня Української Гельсінської Спілки з прав людини в місті Ужгород, ГО «Закарпатська громада» та Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На інформаційному заході присутні мали можливість переглянути дві презентації про історію створення Української Гельсінської групи та сучасний розвиток Української Гельсінської Спілки з прав людини.

Модератором заходу виступив Тарас Гайдук.

До дискусії долучився  закарпатський співзасновник Української Гельсінської спілки у 80-х роках, Басараб Михайло, який зазначив,  що в свій час через переслідування  УГГ мала ознаки військової організації та дбала про свою внутрішню  безпеку.

«На сучасному етапі Українська Гельсінська спілка з прав людини сприяє розвитку гуманного суспільства, що базується на повазі до людського життя, гідності та гармонійних стосунків між людиною, державою і природою через створення платформи для співпраці між членами спілки та іншими учасниками правозахисного руху», – зазначив Кондратюк Борис на презентації діяльності УГСПЛ з 2004 року.

Онлайн презентація.

Таріан Токар, голова ради ГО «Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія»,   нагадав що на інформаційному порталі http://www.zakarpatia.com/ є архів матеріалів, який стосується діяльності УГС.

(клікніть на фото)

У своєму виступі директор Ужгородського МЦ БВПД Михайло Давиденко відмітив -  «УГС була створена як організація, яка мала представляти і захищати інтереси пересічної людини перед тоталітарною державною системою, якою був СРСР. До національних інтересів українців відносилось те , що ми прагнули отримати свою незалежну національну державу, тож одним із завдань УГС була і боротьба за створення незалежної України. На сучасному етапі відстоювання інтересів людей відбувається, в тому числі, через роботу таких державних структур, як регіональні і місцеві центри та бюро безоплатної правової допомоги».

Радник Мінсоцполітики з питань ВПО у Закарпатській області Геннадій Степанов запропонував поєднати зусилля всіх правозахисників та правозахисних організацій Закарпаття для надання якісної допомоги переселенцям у захисті їх прав та свобод.

Головний спеціаліст Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Владислав Товтин повідомив, що 22 липня підписано меморандуму про співпрацю з ГО «Закарпатська громада» на базі якої працює Українська Гельсінська Спілка з прав людини на Закарпатті. Меморандум передбачає співпрацю за такими основними напрямами, як здійснення моніторингу стану забезпечення прав і свобод людини, зокрема права на безоплатну вторинну правову допомогу; вивчення та узагальнення випадків, що можуть свідчити про наявність порушень прав і свобод людини та інше.

Головний спеціаліст Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Наталія Данканич  висвітлила питання щодо діяльності регіонального відділення секретаріату Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини.

В обговоренні  зазначених питань взяла участь завідувач сектору судової роботи та міжнародного співробітництва Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області Мар’яна Коцан.

Партнери заходу – Головне територіальне управління  юстиції у Закарпатській області, Ужгородський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, ГО «Агенція досліджень регіонального соціуму «Карпатія», ГО «Спілка медівників Закарпаття», Ужгородська центральна міська бібліотека, радник Міністерства соціальної політики України з питань внутрішньо переміщених осіб Геннадій Степанов.

Довідка:

Українська громадська група сприяння виконанню Гельсінських угод, відома також як Українська Гельсінська група (УГГ), об'єднання діячів українського правозахисного руху, утворене в Україні 9 листопада 1976. На 50-тисячному мітинзі у Львові 7.07.1988 р. на її основі було проголошено створення Української Гельсінської спілки (УГС).

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

 

Прес-служба ГО «Закарпатська громада»

Переглядів: 1183 | Додав: Boris | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar