[Volunteers together ]
Згуртовані волонтери-вирішені проблеми

Головна » 2015 » Грудень » 9 » Закон-це право на нормальне життя кожного громадянина та де ж ті служби ,що забезпечать його виконання?
14:39
Закон-це право на нормальне життя кожного громадянина та де ж ті служби ,що забезпечать його виконання?

Сніжана - ромка за національністю,мила,ніжна,тендітна молода жіночка.Дзвоню з ранку до неї ,щоб дізнатися як вона себе почуває. У відповідь почула,що дуже болить живіт та голова, слабка, бо вчора нервувала сильно та знову стикнулась з приниженням з боку держслужбовців.


Сніжана-це ромське ім'я Катерини Б.,вона вже на останніх днях ходить вагітною другою дитинкою.Сніжана -переселенка,переселилася у м.Дзержинськ з м.Горлівка,одинока мама ,без підтримки будь-кого.приймала участь у проектах організації- роздавала буклети (на фото в середині).Має всі документи переселенки-вона грамотна і все робить своєчасно та самостійно. Сніжана синьоока,гарна, малесенька, але життя зробило і з неї сильну жінку,бо треба захищатися та боротися за свої права ,навіть у службах,де покликані надавати допомогу...
У жовтні Сніжана пішла до "собєсу" (пишу так, щоб скоротити)щоб здати документи та отримати допомогу по вагітності та пологам.Документи в неї прийняли,але й досі на картку гроші не перераховані. Учора вагітна молода жіночка пішла знову до собєса дізнатися що з допомогою,треба купувати дитині пелюшки,а грошей не має.У собєсі м.Дзержинська в кабінеті №16 Сніжану вигнали,виштовхуючи вагітну, з кабінету,наказали брати номерок на прийом та чекати своєї черги, перед обличчям захлопнули двері та ще й з лайкою.І це все для того,щоб тільки отримати відповідь коли отримає мати свої гроші?Ані вагітність,ані жіноча солідарність у собєсівки не спрацювали на користь Сніжани.На питання чому не має грошей -соціальний захисник відповіла,що треба чекати,бо ДЄЛО розглядається. Сніжана по дуже крутих сходах, знервована пішла до керівника собєсу і він з криком заставив своїх підопічних зайнятися цією справою.Собєсівці просто забули справу ПЕРЕСЕЛЕНКИ розглянути. Пообіцяли 20 .12.15 року гроші перерахувати - а хто ж відповість за приниження?
Крім того,Сніжана в той же час була свідком і іншого приниження. Раца теж ромка - мати чотирьох дітей і 2 з них мають проблему із здоров'ям. Один хлопець має 1 групу з інвалідності по психічному захворюванні. Раца хоче його відвезти у Словянськ до санаторію і прийшла з ним до собєсу оформити путівку. Хлопець імітував звуки у коридорі і собєсівка з кабінету №16 почала громко сміятися з нього.Сніжана каже, що він же хворий з дитинства,це ж проблема -чого з нього сміятися перед людьми виставляти на що собєсівка відповіла: "тож закривайте їх та тримайте вдома,не має чого сюди вештатися!". Що пережила Сніжана та Раца можна тільки уявити.Раца - їй памятник треба ставити за те,що десятки років виховує свого сина і не покидає із-за тяжких розладів. На таборі всі жаліють Рацу,бо хлопець вже великий і бажає много чого, а себе не контролює. Але собєсівців це не цікавить,бо до ромів відносяться з відкритою зневагою та використовують у спілкуванні мову ненависті.
Чи є якийсь "ричаг впливу",який навчив би собєсівців бути толерантними по відношенню до ромського населення міста,тим більш до вагітних жінок? Хто захистить право ромки на повагу з боку чиновників? Хочеться,щоб відгукнулися на цю біль вищі органи Соціальної політики. 
Життя ж у кожного з нас - одне ! Кожен має право на гідне ставлення до нього! - цей вислів міг би стати правилом для держслужбовця.

Категорія: «Центр надання безоплатної первинної правової допомоги ромським сім’ям у Дзержинську | Переглядів: 617 | Додав: Boris | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar