[Volunteers together ]
Згуртовані волонтери-вирішені проблеми

Головна » 2016 » Квітень » 26 » Ужгородська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини презентує перші підсумки роботи в Закарпатській області
09:21
Ужгородська приймальня Української Гельсінської спілки з прав людини презентує перші підсумки роботи в Закарпатській області

 

Відкрита у січні цього року приймальня у місті Ужгород найбільшої асоціації правозахисних організацій України підбиває підсумки роботи за перший квартал.

«Приймальня, яка відкрилася у нашому місті, є унікальною тому, що окрім надання безкоштовної правової допомоги, ми організовуємо інформаційно-просвітницькі заходи та кампанії спрямовані на надання звичайним громадянам базових необхідних знань у сфері прав людини. Тож ми відкриті до співпраці і закликаємо громадські організації та активістів, освітян, бібліотекарів, органи місцевого самоврядування, журналістів долучатися до проведення спільних заходів», — наголосив координатор УГСПЛ в місті Ужгород, Борис Кондратюк.

 Громадська приймальня Української гельсінської спілки з прав людини з успішними відгуками провела міжнародну документальну фотовиставку «Війна за Мир».Виставка побувала у Хусті, Перечині, Львові, Кошицях та була представлена на міжнародному семінарі «Партнерство України та НАТО».До речі, на фотографіях зображені добровольці, зокрема бійці окремої зведеної штурмової роти  «Карпатська Січ» у складі 93 механізованої бригади Збройних сил України.

 

Саме виставка «Війна за Мир» була представлена на фестивалі «Дні України» в місті Кошиці (Словацька Республіка). Мова йшла про окремий блок фотовиставки, а саме про задокументованіпорушення міжнародного гуманітарного права та прав людини, зокрема про порушення Додаткового протоколу ІІ до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949:

 

  • статті 16,   про захист культурних цінностей та місць відправлення культу;
  • статті 4,   про основні гарантії гуманного поводження, посягання на життя,  здоров'я, фізичний і психічний  стан  осіб,  отримання освіти дітьми та інше.

«На даних фото Ви можете побачити чіткі фотодокази порушення прав людини. Для українського народу, як члена європейської спільноти, це – трагедія. Тому логічним і наступним кроком буде долучення приймальні УГСПЛ до процесу тиску на владу для ратифікації Римського статуту. Ми вимагаємо міжнародного правосуддя та хочемо унеможливити подальші злочини», – зазначив Борис Кондратюк, координатор громадської приймальні УГСПЛ в місті Ужгород.

УГСПЛ має велику методологічну базу та напрацювання у різних сферах щодо розбудови громадянського суспільства. Тож, пріоритетноюв проведені інформаційних кампаній є співпраця з освітніми закладами, вишами  та бібліотеками.

У рамках програми Української Гельсінської спілки з прав людини  діє Центр стратегічних справ.  Якщо проблема набуває системності (за кількістю справ), то таку справу можуть порушувати не лише на локальному рівні, але й на рівні національному. У разі ж, якщо всі національні важелі впливу вичерпані, справа  потрапляє на розгляд до Європейського суду з прав людини.

Одним з напрямків роботи приймальні є документування злочинів серед категорій населення, які стали свідками порушень прав людини в окупованому Криму чи зоні проведення антитерористичної операції.

Так за перший квартал задокументовано свідчення 4-х очевидців, які вимушено покинули свої домівки теперішньої зони АТО та стали свідками порушень.

ГП УГСПЛ в місті Ужгород домовилась про співпрацю у сфері проведення семінарів та надання первиної правової  допомоги з Перечинською міською радою . Співпрацю  підтвердили також Закарпатський обласний центр зайнятості, Ужгородська центральна міська бібліотека, Перечинська центральна районна бібліотека, Ужгородський міський комісаріат.

Після робочої зустрічі з мером міста Перечин на офіційному сайті Перечинської міської ради була розміщена google-форма, яка дає можливість в online-режимі отримувати питання і відповідати на звернення клієнтів.

4 березня 2016 року відбулась зустріч представників Ужгородської приймальні УГСПЛ ,  ГО «Закарпатська громада»,  ОСН «Самоорганізація Оріховиці» та Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки.

У березні приймальня УГСПЛ долучилася до процесу обговорень стосовно засудження злочинів проти людства, а відтак і перейменувань вулиць,що мають відповідні назви.

18.03.2016 о 11.00 у приміщені Центру культур національних меншин Закарпаття ГП УГСПЛ в місті Ужгород провела виїзне засідання для надання безоплатної правової допомоги. Цільова аудиторія – учасники бойових дій. У ході зустрічі була проведена консультація на тему«Право на інформацію». Учасники зустрічі отримали вичерпну інформацію про можливості звернень до Ужгородської міської ради та прокуратури міста Ужгород. Одним з результатів зустрічі було сприяння приймальні УГСПЛ в наданні інформації, яку учасники бойових дій не могли отримати понад півроку.

Наданою УГСПЛ в Ужгороді клієнтам допомогою є переважно консультації та надання потрібної інформації,але сюди також належать постачання літератури та допомога у підготовці документів. Важливою для клієнта є можливість УГСПЛ звернутися на користь клієнта до об'єкта оскарження.

Щодо категорій звернення до громадської приймальні слід відзначити,що найчисельнішою категорією є військовослужбовці та їх родини, наступними внутрішньо є переміщені особи, далі, як не дивно, це громадські активісти, а також пенсіонери. Звертаються і самотні матері, безробітні та бездомні особи, жертви насильства, засуджені та інші.

З точки зору гендерного поділу до приймальні звертається більше чоловіків,аніж жінок.

Об'єктом оскарження найчастіше виступають органи місцевого самоврядування, органи соціального захисту, міністерства оборони та їх підрозділи, правоохоронні органи та інше.

Щодо суті звернень, то переважає соціальне забезпечення, далі це цивільне право, порушення прав споживача, майнове право та відшкодування шкоди.

Найпоширенішим способом звернення є особистий прийом. Також часто це телефонні дзвінки і трохи рідшеелектронні звернення.

 

За цей час була налагоджена співпраця з такими організаціями, як : ГО «Справа Кольпінга  в  Україні», БФ  «Карітас», ГО «Закарпатський дім», ГО «Закарпаття-Донбас», ГО «Айдар волонтерська допомога», Інформаційний центр НАТО при Ужгородському національному університеті,ГО «Словацько-Український Центр Партнерства». Також у вигляді меморандума була задокументована співпраця з ГО «Простір молоді», ГО «Спілка медійників Закарпаття», Ужгородським місцевим центром з надання безоплатної вторинної допомоги.

 

Серед співробітників  та волонтерів приймальні є випускники  всеукраїнської  освітньої програми  «Розуміємо права людини», координатори проектів, юристи, політологи-аналітики, координатор Аmnesty Іnternational в Ужгороді та інші фахівці.

Нагадуємо: для того, аби потрапити на консультацію до юриста, можна зателефонувати або відвідати приймальню особисто в робочі дні, перед тим, обов’язково записавшись за тел.- 066 585 14 75.  Графік прийому: понеділок – п’ятниця, з 10:00 до 19:00.

Електрона адреса: dopomohauzh@gmail.com

Адреса громадської приймальні УГСПЛ  в Ужгород: площа Кирила і Мефодія, 1, кабінет 52 (5 поверх).

Звернутися можна також,  заливши повідомлення  за  посиланнямhttp://zakhrom.at.ua/index/0-3 або ж заповнивши google-форму.

Мережа громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини здійснює свою діяльність за фінансової підтримки Уряду Канади через Департамент закордонних справ, торгівлі та розвитку (DFATD), програма «Права людини понад усе» (Human Rights First).

 

Прес-служба ГО «Закарпатська громада»

 

 

 

Переглядів: 1255 | Додав: Boris | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar